Welkom op de site van het Monument voor Jonge Verkeersslachtoffers

F.A.Q.

F.A.Q. Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over het Monument voor Jonge Verkeersslachtoffers

Gaat het om kinderen?
Het gaat om jonge mensen; jong is zeer betrekkelijk. Laten we zeggen dat het gaat om mensen die veel toekomst verliezen of die een groot deel van hun leven door blijvend letsel anders moeten invullen dan ze misschien hadden gewild.

Gaat het om mensen die door een ongeluk om het leven zijn gekomen?
Neen, niet alleen; het monument komt er ook voor mensen die door een ongeluk blijvend letsel hebben opgelopen en daardoor beperkt zijn, geestelijk of lichamelijk.

Wat heeft Ted Alfrink er mee te maken?
Er kwamen zoveel positieve reacties op het gedenkteken voor Ted Alfrink aan de Europalaan, dat de vader van Ted bedacht een monument op te richten voor alle jonge verkeersslachtoffers. Veel mensen vonden dat een goed initiatief en hebben meegeholpen om het doel te realiseren.

Wie heeft het monument gemaakt?
De kunstenaar is Karoly Szekeres uit Deventer. Hij heeft een kunstwerk ontworpen dat, hoewel dichtbij het razende verkeer, toch rust en troost kan bieden.

Welke acties werden ondernomen om geld voor het monument in te zamelen?
Er is een stichting opgericht en deze heeft met veel acties geld opgehaald. Onder andere door het stimuleren van evenementen bij scholen en sportverenigingen, sponsoring door bedrijven en particulieren, de website, fondswerving bij bestaande fondsen en instellingen, bekendheid via radio, televisie, dag- en weekbladen

Hoe ziet het monument er uit?
Het gaat om een groep van drie bronzen, naturalistische figuren, levensgroot, zittend op een muurtje. De sfeer is er een van verslagenheid, verdriet, troost en verder gaan. De figuren hebben iets eigentijds. Het ontwerp biedt ruimte, een plek, aan familie en vrienden. In die opzet zullen zij, door hun aanwezigheid in levende lijve, de groep beelden aanvullen en zo het verder leven, het op de toekomst gericht zijn, symboliseren.

Wie is de eigenaar van het monument?
Op de dag van de onthulling heeft de stichting het monument geschonken aan de Gemeente Nuenen.

Wie zorgt voor het onderhoud?
Het Plein College Nuenen heeft het monument geadopteerd, wat inhoudt dat zij in samenwerking met de gemeente de verzorging en het onderhoud van het monument regelt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Monument voor Jonge Verkeersslachtoffers

Thema door Anders Norén